A dátum nem véletlen, ugyanis a távoli 1550-ben, ezen a napon érkezett meg az első csokoládészállítmány Amerikából Európába, pontosabban Spanyolországba. Az Európai Unió összes tagországában megünneplik a csokoládé napját, aminek a legegyszerűbb módja, természetesen elmajszolni némi csokoládét.
Az aztékok az „istenek eledele”-ként emlegették a csokoládét, amelyet fizetőeszközként is használtak, olyan becsben tartották. Ma szerencsére bárki hozzáférhet az egyik legkedveltebb ínyencséghez, amely nagy eséllyel soha nem veszít a népszerűségéből.
A statisztikák szerint az ember életében átlagosan 10 000 tábal csokit eszik meg. A legújabb kutatások pedig megerősítik, hogy ez egyáltalán nem baj, sőt! A csokoládé mértékletes napi fogyasztása kifejezetten jó hatással van a szervezetre, és főleg a szív és érrendszerre – megvéd a szívrohamtól és az agyvérzéstől is.
A legegészségesebb a fekete csokoládé, amely nagy százalékban tartalmaz valódi kakaót, ami a csokoládé leghasznosabb összetevője: magas magnéziumtartalma serkenti az agyműködést. Ezért egy tábla étcsoki kitűnő ellenszere lehet a fizikai és pszichés fáradságnak is – megemeli a vércukrot és élénkíti az agy tevékenységét.
A csokoládét szeptember 13-án is megünnepelhetjük, akkor van ugyanis a csokoládé világnap, amelyet az Egyesült Államokból indítottak útjára, és világszerte ünneplik. Természetesen Európa polgárai soha nem tiltakoztak az ellen, hogy két napot is a csokoládénak szentelhetnek.
Fotó: Pixabay