A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a karácsonyi időszak meghatározó a hazai halfogyasztásban. Becslések szerint a haltermelők ekkor értékesítik a tejes éves étkezési mennyiség 40 százalékát, egyes nagy haltermelők esetében pedig akár az éves forgalom 60-70 százalékát is kiteszi a karácsonyi haleladás – mondta a miniszter.
Nagy István köszönetet mondott az ágazatban dolgozó minden szereplőnek, hogy a nehézségek ellenére lesz elég magyar hal az ünnepi asztalokra, mivel korlátozták az export mennyiségét is ennek érdekében.
Az agrárminiszter mindenkit arra biztatott, hogy keresse és vásárolja a magyar halat.
A tájékoztatásból kiderült, hogy itthon nőtt a halfogyasztás: a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) indulásakor a jelenlegi módszerrel számítva 5,4 kilogrammot tett ki, 2021-re már 6,5 kilogrammra emelkedett, ami 20 százalékos növekedés. A számok ugyan attraktívak, európai összevetésben azonban a magyar halfogyasztás továbbra is alacsony – tájékoztatott a miniszter.
A hazai haltermelésen és a hazai termelési halak fogyasztásán belül a ponty a meghatározó faj, a második az afrikai harcsa.
Forrás: MTI
Fotó: Pixabay